Nieuwsblog - Archief

En meer!

Ga je volunteeren? READ THIS FIRST!

[7 oktober 2014]
Ethical Volunteering - Op een ethische wijze vrijwilligerswerk doen. Kate Simpson heeft in Engeland een doctorstitel behaald op een onderzoek naar de ethische kanten van de praktijk van vrijwilligerswerk. Toen ze onderzoek deed, kwam ze erachter, dat er goeie en ook verschrikkelijke vrijwilligerswerk-aanbieders zijn.

Op de website "Ethical Volunteering" biedt ze een heel bruikbaar handvat aan om vooráf te onderzoeken welke projecten bij welke organisaties ethisch verantwoord zijn.

Dus: loop het stappenplan "How to be an ethical volunteer" op haar site door!

En ze houden nog rekening met vegetariërs ook!

[22 september 2014]
"Hostel Hoff is a small organisation run by an Australian woman and her Tanzanian husband. We focus on independent volunteering within and on the outskirts of Moshi town, Tanzania. Hostel Hoff started very small, back in 2006 with the hope of helping volunteers side step international profit orientated “organisations". It is our belief that you should not have to pay to volunteer, therefore prices cover your accommodation and the volunteering experience is free.

In truth, we never hoped to achieve as much as we have. Our view seems to be shared with many of you out there and this has allowed us to give real, substantial and continuous help to a number of projects that we are privileged to support." (Website Hostel Hoff)

Hoe meer toeristen, hoe meer weeshuizen!

[11 september 2014]
Onlangs zond KRO-Brandpunt een onthutsende reportage uit over een praktijk van kindermisbruik in Cambodja: weeshuizen vol met nepwezen, die geleerd wordt met 'zielig gedrag' centen uit de portemonnees van naïeve toeristen te kloppen. Erg schrijnende situaties. Er zijn daarna ook kamervragen over gesteld. (Bekijk de reportage online!)

Deze praktijken beperken zich niet tot Cambodja; het verdient in Tanzania ook aanbeveling je eerst te verdiepen in het weeshuis, waar je eventueel je diensten gaat aanbieden. Als een weeshuis (online werkt te term 'orphanage' beter) een eigen website heeft, met ook referenties, dan weet je al een stuk meer. Enerzijds over 'wat voor soort kinderen dit zijn' en anderzijds ook of je niet veel te veel geld moet betalen, dat in verkeerde zakken verdwijnt.

Ook hier geldt: lees voor de zekerheid ook de roman 'En je ziet nog eens wat' van Renske de Greef.

Lees ook de GoTanzania-recensie van En je ziet nog eens wat!

Ontwikkelingswerk met je neus er boven op

[19 augustus 2014]
"Het voordeel van een kleine stichting is, dat beleid direct aansluit op de uitvoering. Ervaringen ter plekke worden direct meegenomen in de opzet en uitvoer van de nieuwe plannen. En door de in jaren opgebouwde relatie, met onze lokale ondernemers/partners zijn wij, hoewel meestal op afstand, zeer goed op de hoogte van het wel en wee van het programma en de betrokken mensen."

Dit schrijft Jeroen Vegt, penningmeester van de Stichting Sengerema, die microfinancieringprojecten realiseert in Sengerama, ten zuiden van het Victoriameer.
Ontwikkelingswerk zoals ontwikkelingswerk bedoeld is. En je kunt er naartoe als vrijwilliger! (www.sengerema.nl)  Niko Winkel

MamboViewpoint - next to paradise

[14 augustus 2014]
In de reisboeken las ik, dat de Usambara Mountains (het uiterste noordoosten van Tanzania) inmiddels aardig toeristisch worden. Dat is heel relatief hoor. Tenzij je drie andere 'mzungu's' (witte mensen) tijdens een bezoek van 2 uren aan de weekmarkt van Lushoto al veel vindt.

En dan ligt het dorpje Mambo zelfs nog twee uren kriskras door de bergen verder. Wat je dáár treft, is beyond imagination.
Een prachtige lodge op het uiterste randje van het gebergte, met uitzicht over het brede dal, 1300 meter lager. Maar dat is slechts wat je ziet. Wat je beleeft bij MamboViewpoint gaat nog veel verder: een geweldig sociaal project van twee Hollandse mensen met ruimte en mogelijkheden voor vrijwilligers.

"Zullen we ook uw vlucht regelen?"

[1 augustus 2014]
Dat vroeg de medewerkster van Projects Abroad mij, toen ik definitief koos om drie maanden naar Arusha te gaan om mee te werken aan een "Microfinance Project" van deze vrijwilligersuitzendorganisatie. Dat leek me wel een goed idee. Fijn dat zo'n organisatie je dat ook uit handen neemt. Wat een mooie service!

Toen ik echter al anderhalve maand in Arusha zat, werd mij duidelijk, dat ik een beetje naïef was geweest. Meerdere collega-vrijwilligers waren niét direct op dit aanbod ingegaan. Zij waren eerst even gaan checken hoe het dan zit met de prijs. Tickets bleken honderden euro's goedkoper dan de prijs van Projects Abroad.
Navraag leerde mij, dat Projects Abroad een eigen reisorganisatie beheert (ergens in India?!) en de medewerkster repliceeerde op mijn klacht: "Ik heb toch niet gezegd, dat u het moést regelen via ons?"
Tip: als je een Projects Abroad-project gaat doen, kijk dan ook eerst zélf nog even naar je reismogelijkheden en -kosten. 
(Niko Winkel)

"Maak het verschil en tel de 13 neushoorns... voor Afrika!"

[25 juli 2014]
De laatste decennia zien we een enorme toename van internationaal vrijwilligerswerk: het helpen van de nooddruftige medemens in 'achtergestelde' delen van de wereld. Wat kan daar nou mis mee zijn? Behoorlijk veel meer dan je in eerste instantie zou denken.

Vrijwilligerswerk bestaat in allerlei soorten en maten. Het lijkt in alle gevallen geboren uit idealisme en de wens om aan een betere wereld te werken. In de praktijk blijken de verschillende modellen van bedrijfsvoering daar maar gedeeltelijk in te slagen. Er zijn twee belangrijke gebieden waar weging plaats kan vinden: de financiële huishouding van vrijwilligersorganisaties en de effectiviteit van het vrijwilligerswerk. Beide gebieden ontlopen elkaar nauwelijks in schimmige en scheutige voorbeelden. 
(Lees het gehele artikel van Reinier Vriend op de website van 'de Fusie') 
 

"Soms voel ik me in Afrika oneindig"

[9 april 2014 - artikel in NRC Next] 
Al dertig jaar schrijft Koert Lindijer over de ellende en de vitaliteit van Afrika. Vandaag krijgt hij er de Lira Correspondentenprijs voor.

Hij heeft een „chronische behoefte” aan reizen. Koert Lindijer (60), freelance journalist voor nrc.next, NRC Handelsblad en NOS Radio, krijgt morgen de Lira Correspondentenprijs van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Vanuit Nairobi (Kenia) vliegt Lindijer, speciaal voor de uitreiking, naar zijn thuisland.

Lees verder op de website van NRC

"Do not support Jericho Orphanage (Karatu) anymore!"

[26 juli 2014]
"The title says it all – hopefully. I am a former volunteer at Jericho Orphanage Home, Karatu, Tanzania, run by Mr. Kabalo Buyombo Mathias.
In short I can say that it was an ugly experience. I came there with good intentions about supporting a place where children are taken care of – because that is for sure needed in a country like Tanzania. The case was truly another. Jericho Orphanage Home in Karatu is a place where children get exploited. To make clear why you should NEVER support this organization in any way I will make some points.

Read the whole story!