Volunteer Correct: "Bij welke reis- en projectorganisaties kun je terecht voor internationaal vrijwilligerswerk?"

Dit voorjaar lanceerde Volunteer Correct de Transparantie-index, het onderzoek naar de online-informatievoorziening van de vanuit Nederland of met een Nederlandstalige website opererende vrijwilligersorganisaties. In juni verscheen de 2e release van dit onderzoek, waarbij de deelnemende organisaties de gelegenheid is geboden om zelf de beoordeling van hun eigen informatie te redigeren. Steeds meer organisaties doen nu actief mee aan de Transparantie-index. Volunteer Correct wil met deze Transparantie-index een instrument bieden aan a.s. vrijwilligers om vooraf alvast enig inzicht te krijgen in de verschillen tussen de vrijwilligersprojecten aanbiedende organisaties.
Tegen het einde van 2016 willen we een volgende redactieslag doen op de Transparantie-index. Daarover gaan we ook het overleg met de deelnemende organisaties wederom aan.

Inmiddels heeft Volunteer Correct ook een nieuwe informatie voor de (a.s.) vrijwilligers online op haar website: van elke vrijwilligerswerk aanbiedende organisatie heeft Volunteer Correct een aparte pagina online. Deze pagina bevat van iedere organisatie de volgende informatie:

  • Origine (waar komt deze organisatie vandaan?)
  • Landen waar deze organisatie projecten aanbiedt
  • Grondslag (commercieel, sociale onderneming, stichting)
  • Score-positie in de Volunteer Correct Transparantie-index, incl. deelscores op de verschillende thema's
  • Een blok met specifieke informatie over de organisatie
  • E-mailadres van de organisatie.

De naam van de organisatie, bovenin de pagina, bevat de link naar de website van de organisatie.

Volunteer Correct heeft alle organisaties uitgenodigd om zelf actualiserende informatie aan te leveren ten behoeve van de eigen organisatiepagina.

Klik op 'Organisaties' in het hoofdmenu op de Volunteer Correct-website.
Of gebruik deze link: http://volunteercorrect.org/vrijwilligersorganisaties/

(Dit bericht is ontleend aan de website van Volunteer Correct)

 

Zelf een project opzetten in Afrika. Wie is er zo gek?

[3 januari 2015]
Zelf een project opzetten in Afrika, waarom zou je dat doen? Die vraag laat Guido Castagna en Maaike Jonker niet los. Daarom gaan ze op zoek naar het antwoord.

"We reizen vier maanden door Oost-Afrika om Nederlandse initiatiefnemers en de mensen met wie ze samenwerken te interviewen en te observeren. We bezoeken minimaal twaalf projecten en maken daar unieke verhalen over. Wil jij weten wie de mensen zijn achter al die projecten en wat ze teweeg brengen? Is dit gekkenwerk of ben je gek als je dit niet doet? Help ons dan om een prachtig geïllustreerd boek te maken met schitterende verhalen die vertellen wat deze mensen doen, wat ze er van leren en wat ze teweeg brengen. Persoonlijke verhalen die je een nog nooit vertoond beeld geven van Afrika en kleinschalige ontwikkelingssamenwerking. Maak dit project mogelijk door dit boek nu te kopen! We beloven je een eyeopener, nee een pageturner. Een boek vol verhalen die je achter je oren laten krabben, die je laten lachen en bovenal laten zien wat kleinschalig ontwikkelingswerk met mensen doet."

Maaike en Guido zamelen nu geld in voor de realisatie van dit project. Dat doen ze met hun eigen crowdfunding-project 'Met eigen ogen'. Ze hebben inmiddels 70% van het streefbedrag binnen. Volgens mij een prachtig project om te ondersteunen. GoTanzania doet mee!

Kijk verder op de website 'Met eigen ogen'

Fairtravelers ontwikkelt keurmerk voor reizigers met een missie

[22 november 2014]
Verantwoord toerisme is 'hot & happening'. Het besef groeit dat we allemaal wereldburgers zijn. En we willen niet alleen grote organisaties met een politieke agenda volgen, we willen betrokken zijn. Maar is elke betrokkenheid goed? Het IFO|Fairtravelers is een onafhankelijk platform dat experts, overheden, organisaties, vrijwilligers en de praktijk aan elkaar verbindt.  

Heeft u ook wel eens vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland? Dan zijn wij heel benieuwd naar uw mening en ervaring en hebben daarom dit onderzoek ontwikkeld. De resultaten worden gebruikt voor aanvullend onderzoek en leveren input voor het vormgeven van het Fairtravelers keurmerk. Het is belangrijk dat u meedoet; alvast bedankt daarvoor. Op naar de wereld van morgen!

Doe mee aan het onderzoek!

Volunteer Correct gaat naar Kaapstad

[7 november 2014]
In september heeft de stichting Volunteer Correct zich online gepresenteerd. Volunteer Correct stelt zich ten doel transparantie en accountability in internationaal vrijwilligerswerk te bevorderen. De oprichters zijn bezorgd over de kwaliteit en effectiviteit van vrijwilligerswerk en willen streven naar een klimaat waarin vrijwilligersorganisaties verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun aanpak en worden aangemoedigd te reflecteren op de effectiviteit van hun programma’s.
Tegelijkertijd moedigt Volunteer Correct vrijwilligers aan hun verantwoordelijkheid te nemen om goed geïnformeerd deel te nemen. 

Volunteer Correct maakt direct haar intenties praktijkgericht met 'Project Kaapstad'. Dit media- en onderzoeksproject beoogt een bijdrage te leveren aan het transparant maken van een waardevol vrijwilligersproject in Kaapstad. In februari vertrekt een vrijwilligersteam van Volunteer Correct naar Kaapstad voor een 18-daagse projectreis. Het eindresultaat wordt een uitgebreide documentairefilm.