Daily Nation: 'Wie zijn de échte vijanden van Afrika?'

[22 december 2014]
In het Keniaanse dagblad ‘Daily Nation’ stond gisteren een redactioneel artikel, waarin ’s werelds meest vermaarde (en ook regelmatig verguisde) ‘Afrika-weldoener’ Bob Geldof scherp werd aangevallen. Er is weer een nieuwe versie van het befaamde kerstmislied ‘Do they know it’s Christmas time’ uitgekomen, met ook veel van de popmuzikanten van 30 jaar geleden. Best een beetje een sneu gezicht, vind ik zelf: die ouwe popsterren. 
Er wordt weer veel geld opgehaald en ze zullen er vast weer alles aan doen, om dat geld op de juiste plek te laten komen. Al hoor je daar verder zelden iets over en vraag ik me ook af, of die popsterren daar verder wel zo geïnteresseerd in zijn. Ben je nu een onverbeterlijke cynicus, als je de bedoelingen achter deze acties veroordeelt, zoals schrijfster Rasna Warah doet? Zij stelt onomwonden: houd op met deze flauwekul en stop de westerse centen in jullie eigen problemen met drugsverslaving, racisme en werkeloosheid; houd op met die neokolonialisme! 
Exemplarisch is natuurlijk al de titel van de song: de Afrikanen zijn in het algemeen véél religieuzer dan bijvoorbeeld de Europeanen. Wat ze eventueel niét van 'Christmas time' weten, dat is dat het bij ons gebruikelijk is, je dan vol te stoppen met veel te veel eten. 
 
Maar ja, in hoeverre is dit weer het weggooien van het kindje met het (veel te vuile) badwater. Dat kun je dan weer lezen in de reactie onder het artikel. Lees het op de website van Daily Nation. Lees het artikel (en de reactie) op de website van Daily Nation.
 

« Terug naar nieuwsblog