Een kleine revolutie in Mambo in de Usambara

"Hier in Mambo is nooit bekend wat de dag brengt. Even boodschappen doen - twee uur verderop - kan leiden tot een indrukwekkende gebeurtenis. Onderweg naar de boodschappen passeren we een pikipiki (brommertje) met drie passagiers. Twee mannen met een vrouw tussen hen ingeklemd. Mevrouw Mwanahawa is bewusteloos en heeft in deze situatie ook nog eens haar been verbrand aan de brommeruitlaat. Mevrouw Mwanahawa is net bevallen en het bloeden wil niet stoppen. We leggen haar achter in onze pickup en snellen naar de dichtstbijzijnde wat beter geoutilleerde dokterspost in Rangwi. Daar wordt mevrouw Mwanahawa aan een infuus gelegd. Het was kantje boord maar door onze toevallige ontmoeting heeft ze het gered."

Marion Neidt is, samen met haar partner Herman Erdsieck, eigenaar van MamboViewPoint. Deze ecolodge hebben ze gebouwd in nauwe samenwerking met de mensen in het dorp Mambo, helemaal aan het einde van de Usambara-bergen in Noordoost-Tanzania. Vorig jaar stond dit prachtige artikel van haar hand in het Tijdschrift voor Verloskunde.

Een prachtige blijk van 'female power' in de nog erg masculiene en traditionele cultuur in deze verre uithoek. Het artikel besluit met een oproep aan professionele vrijwilligers om hier de 'traditional birth attendants' te komen opleiden. Dat heeft wat opgeleverd: komende maand komen er twee verloskundigen naar Mambo om hier een aantal maanden te komen helpen. Reken er maar op: dat gaat weer mensenlevens redden. (Lees het PDF-artikel)


« Terug naar nieuwsblog