GoTanzania gaat weer projecten opzoeken in Tanzania

[5 oktober 2015]
Op 6 januari 2016 gaat GoTanzania weer op pad. Het land van bestemming hoeft geen nadere toelichting. Het doel is wederom: op zoek naar mooie ontwikkelingsprojecten, waarbij ook sprake is van inzet van vrijwilligers. Ergo: projecten waaraan je als vrijwilliger in Tanzania een bijdrage kunt leveren. In mei, juni en juli heeft GoTanzania in Tanzania al een aantal prachtige projecten leren kennen. Kijk hiervoor verder op de pagina ‘GoTanzania Netwerk’.
Bij de komende reis worden onder meer projecten in het noordwesten van Tanzania, de streek rondom het Victoriameer, bezocht. Bovendien wordt in Moshi, in de Kilimanjaro-omgeving, geïnventariseerd welke vrijwilligersprojecten zich positief onderscheiden in het grote aanbod van mogelijkheden in die omgeving. Het noordoosten van Tanzania is niet voor niets een zeer aantrekkelijke omgeving voor vrijwilligers uit Europa en Nederland: dagelijkse vluchten vanuit Amsterdam, veel verschillende projecten en uitgebreide toeristische attracties in de omgeving.

Kilimanjaro
Moshi is een overzichtelijk en sfeervol stadje aan de zuidelijke uitlopers van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika en tevens de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De top van de Kilimanjaro is ook de hoogste plek ter wereld die je “wandelend” kunt bereiken. Dus zonder dat je een bergbeklimmer bent. Een spectaculaire ervaring is het, deze tocht van vijf of zes dagen. Kilimanjaro International Airport is een goed half uur verwijderd van Moshi. Moshi en het 80 kilometer westwaarts gelegen nog wat grotere Arusha zijn de ‘hoofdsteden’ van het safari-toerisme in Noord-Tanzania: de grote wildparken liggen op enige uren rijden en de grote safari-bedrijven hebben veelal hun hoofdkwartier in deze steden. Tot slot ligt ook nog eens het lounge-eiland Zanzibar ‘om de hoek’: een dagtocht per bus en boot of slechts een half uurtje vliegen met een lokale vliegmaatschappij (nog flink betaalbaar ook).
In Moshi bevinden zich dan ook veel ontwikkelingsprojecten, want hoezeer ook geldt dat er hier veel toeristisch verkeer is, de bevolking is erg arm en er zijn veel lokale en vanuit het buitenland georganiseerde projecten, waarvan de eigenaars met graagte uitzien naar vrijwillige inzet vanuit ‘het westen’. Veel grote, internationale ‘vrijwilligerswerkbedrijven’ organiseren hier projecten, vooral mikkend op de ‘voluntourism’-mix. De lokale agentschappen bieden echter vaak projecten, die zich kunnen onderscheiden op kwaliteit én op prijs. GoTanzania gaat in Moshi zijn licht opsteken ten behoeve van het vergroten van de keuzemogelijkheden voor aanstaande vrijwilligers om het juiste (en betaalbare) project te kiezen.

Victoriameer
De ontdekkingstocht in het noordwesten, vanuit de stad Mwanza aan de zuidoever van het Victoriameer, gaat naar een viertal specifieke projecten. GoTanzania bezoekt daar drie projecten met een Nederlandse basis en één Amerikaans project in Musoma, 100 kilometer ten noorden van Mwanza.
Ten eerste wordt in Sengerema, een stadje ietsje ten westen van Mwanza het Sengerema-project bezocht. Sengerema heeft als missie het bevorderen van ondernemerschap en het begeleiden van startende ondernemers. Op deze manier kunnen kansarme jongeren hun eigen bedrijf op poten zetten. De organisatie is hier al zo’n 10 jaar mee bezig en behaalt prachtige resultaten. GoTanzania gaat kijken, hoe dit in Sengerema wordt aangepakt.
Vervolgens gaat GoTanzania op bezoek bij Upendo Daima, dat 15 jaar geleden in Mwanza is opgezet door Marga van Barschot. Upendo Daima is een straatkinderenproject. Grote groepen kinderen komen perspectief- en schoolloos op straat terecht. Upendo Daima vangt ze op en zoekt naar mogelijkheden om ze weer met hun (extended) familie te herenigen, als dat nog mogelijk is, en ook weer naar school te brengen.
Tukutane Tanzania, ook in Mwanza, is opgezet door Anne Kuijs. Zij heeft een uitgebreid netwerk op poten gezet en intermedieert tussen vrijwilligers uit onder meer Nederland enerzijds en zorginstellingen, scholen en ziekenhuizen in Mwanza. Ze beschikt ook over accommodatie voor de vrijwilligers.
Tot slot gaat GoTanzania naar Musoma, waar de Amerikaanse organisatie Global Resource Alliance is neergestreken. Global Resource Alliance zet veel verschillende projecten op om dorpen die flink te maken hebben met armoede, honger en ziekte te helpen. Het gaat daarbij om het installeren van waterpompen, herbebossingsprogramma’s, gebruik van zonne-energie, ondersteuning bij agrarische projecten, ziektebestrijding en kinderhulp.

Natuurlijk gaat GoTanzania op deze website weer uitgebreid over deze projecten verhalen vertellen. De reis zal zijn van 6 januari tot 19 februari 2016.


« Terug naar nieuwsblog