GoTanzania – hoe staat het ervoor na 2 jaar?

[2 februari 2017]
Niko Winkel startte in 2015 het project GoTanzania. Hoe staat het er nu voor? En wat zijn de plannen voor de toekomst. Hier legt-ie e.e.a. uit.

Twee jaar geleden kwam de website GoTanzania in de lucht. GoTanzania was voor mij het platform waarop ik mijn oriëntaties op de wereld van het georganiseerd internationaal vrijwilligerswerk een plaats kon geven. Om deze oriëntaties een concreet handvat te geven, beperkte ik mijn blik vooralsnog op Tanzania en heb ik alle aanbieders van vrijwilligerswerk in Tanzania in kaart gebracht. Een eerste ‘target’ leek mij toen: in Tanzania geïnteresseerde a.s. vrijwilligers van maatwerkadvies voorzien.

Het webplatform GoTanzania heeft de afgelopen twee jaar niet zo veel webverkeer teweeggebracht. Komt deels door mijn eigen gebrek aan focus erop. Er was weinig animo voor de database met informatie over alle vrijwilligersprojecten in Tanzania. Eigenlijk vind ik dat jammer, maar kennelijk is de aandachtsbasis van de aanbieders zelf in Nederland te breed; wordt GoTanzania onvoldoende gevonden en/of had ik er veel meer tijd en publiciteit in moeten steken om dit goed onder de aandacht te brengen en te houden.

Dat laatste lijkt me het belangrijkste. En daarbij het legitimerend argument, want de aandacht is naar aanverwante zaken gegaan, die nooit naar mij toe waren gekomen als ik niet met het GoTanzania-platform was gestart. In 2015 en 2016 meerdere lange periodes in Tanzania doorgebracht, mooie reizen gemaakt en prachtige projecten opgezocht. Zodoende een mooi netwerk opgebouwd. Dat netwerk brengt me volgende week (februari 2017) wederom in Tanzania voor een hele maand.

Daarnaast heb ik veel aandacht besteed aan mijn werkzaamheden voor de stichting Volunteer Correct. Bij Volunteer Correct ben ik verantwoordelijk voor de zogenaamde Transparantie-index: het onderzoek naar de kwaliteit van de wijze waarop de vanuit Nederland of met een Nederlandse website presenterende vrijwilligers zendende organisaties zich online profileren. Momenteel wordt gewerkt aan de nieuwe 2017-meting van dit doorlopende onderzoek. 

In 2016 ben ik tweemaal naar Ghana gegaan. De ontwikkeling van mijn netwerk heeft me samengebracht met de Live Now Foundation, dat een ontwikkelingsproject runt in de Eastern Region in Ghana. De organisatie vanuit Nederland ten behoeve van betrokkenheid van vrijwilligers en stagiairs bij dit project in Ghana wordt nu gedaan via de website GoGhana. Daarnaast is nu ook het bureau Ontmoet Afrika een samenwerkingspartner voor mij. Ontmoet Afrika arrangeert projecten voor vrijwilligers en stagiairs bij een groot aantal duurzame projecten in Ghana en Malawi. Tijdens mijn a.s. reis naar Tanzania ga ik verder op zoek naar mogelijke nieuwe projecten/partners voor Ontmoet Afrika.

Het webplatform GoTanzania zal blijven bestaan en ik zal het frequent onderhouden. Maar dat geldt vooralsnog alleen de voorkant, de nieuwsberichten. De database (zie: ‘Totaalaanbod vrijwilligerswerk’) wordt momenteel niet onderhouden. Daarvoor ontbreekt me de tijd.

Niko Winkel, 2 februari 2017 


« Terug naar nieuwsblog