Metro schrijft: "Nederlanders gelokt met nepweeskinderen"

[7 juni 2016; dit artikel verscheen ook op de website van Volunteer Correct]
Deze morgen stond er dit artikel in de Metro over ‘nepweeskindjes’. Volunteer Correct heeft daarover de volgende mail naar de redacteur gestuurd:

Dag Tjerk,
Vanmorgen trof mij, bestuurslid van stichting Volunteer Correct, een berichtje van jouw hand in MetroNieuws.
De strekking van het artikel is ons uit het hart gegrepen. Het is goed deze misstanden te agenderen. Wij hebben alleen wel een beetje een dubbel gevoel hierbij.

Nog maar enige weken geleden stond in dezelfde Metro een opportunistisch berichtje, waarin de (jonge) lezers werd opgeroepen, toch vooral aan een leuk kinderproject in een derde wereldland te gaan meewerken, ZONDER ook maar enige aandacht voor de nu wel onder de aandacht gebrachte gevaren die daarbij horen. (Zie in de nieuwsrubriek op deze website)

In dat artikel werden ook meerdere organisaties genoemd, waar je ‘zo’n prachtige bijdrage aan een betere wereld‘ tot uitvoering kan brengen. Wij hebben daarop contact opgenomen met deze organisaties. En ze waren ‘not amused’ met deze verkeerde aandacht.
In ieder geval: zo lijkt het allemaal wat opportunistisch, hoe de Metro omgaat met de wereld van het internationaal vrijwilligerswerk, waar inderdaad een boel niet in de haak is.

Volunteer Correct wil zich graag sterk maken voor de WEL goede ontwikkelingsorganisaties. Dat zijn organisaties die niet vrijwilligerswerk aanbieden als nieuwe niche in de reiswereld, maar ook echt een mooie actieve bijdrage mogelijk maken voor vrijwilligers of stagiairs, om aan een goed project mee te werken. Een project, welteverstaan, dat niet gewoonweg gecreëerd is voor de vrijwilligers, als verdienmodel. Inderdaad een situatie die veelal opgaat voor de beschreven nepweeshuizen.

Ik begrijp de grondslag van Metro natuurlijk wel: jullie hebben geen ruimte voor ‘achtergrondartikelen’. Toch verdient het wel aandacht en aanbeveling om enigszins genuanceerd bericht te geven. In jullie vorige artikeltje, werd deze zelfde UNICEF nog vermeld als “een van de organisatie waar je een prachtig vrijwilligersreis mee kunt boeken“. UNICEF liet ons toen ook al weten, dat erg merkwaardig te vinden.

Als je wat meer wilt weten over internationaal vrijwilligerswerk, dan kun je altijd met ons contact opnemen.

Hartelijk dank!

Namens Volunteer Correct,
Niko Winkel


« Terug naar nieuwsblog