NRC Next: "Vrijwilligerswerk is een industrie geworden"

[31 oktober 2014]
"Vrijwilligerswerk is een industrie geworden. Voluntourism, heet dat. De Afrikaanse stad Moshi telt 18 weeshuizen. Niet voor de wezen: zoveel zijn er niet. Maar omdat de honderden vrijwilligers wat te doen moeten hebben. Zij doen in een onbekend land werk waar ze niet voor zijn opgeleid." (Voor wie geen abonnement heeft: het artikel staat ook online en als je doorklikt kun je je gratis aanmelden voor 15 artikelen op de website.)

Hiermee begint het artikel in de NRC Next van 31 oktober 2014. Het is geschreven door Renske de Greef, de voormalige columniste van deze krant. Zij bracht in 2008 een half jaar door in Tanzania, verdiepte zich in de praktijk van het vrijwilligerswerk en schreef daar een roman over. Deze roman is hilarisch en verontrustend. Op GoTanzania kun je er een verhaal over lezen. 

Ik onderschrijf de bevindingen en de beschrijvingen van Renske volkomen. Het ís absurd om aan een school te gaan helpen bouwen, als vrijwilliger, terwijl evident is, dat je daarmee alleen maar van de Tanzanianen het werk afpakt. Zo goed als álles is fout aan zo'n project. Renske schrijft het weer kristalhelder op. Ze vertelt voor 100% hetzelfde verhaal als vier jaar geleden, naar aanleiding van het uitkomen van haar boek. Dit artikel moet je dan ook bekijken in het licht van de UNICEF-campagne. Een campagne tegen 'kinderen als attractie'. Daar gaat GoTanzania zich ook nog in verdiepen. (Nu niks over te vinden op de UNICEF-website.)

Renske trekt slechts één finale conclusie: ga géén vrijwilligerswerk doen. Die conclusie onderschrijf ik niet. Dat is het weggooien van het kind met het badwater. Het kan anders en het moet anders. Daarvan is GoTanzania wel overtuigd. (Niko Winkel)


« Terug naar nieuwsblog