Van de betere toekomst en de wassen neus

[20 november 2014]
Vrijwilligerswerk in het buitenland is hot. Massa’s jongeren vertrekken richting het buitenland, op zoek naar hulpeloze kindjes die zij een betere toekomst kunnen geven. Die ‘betere toekomst’ blijkt echter een wassen neus.
De eerste regels in een artikel in het Magazine van Columbus. De journaliste hanteert dezelfde toon als die je proeft in de artikelen in de andere bladen gedurende de afgelopen maand. Het is dus weer even 'van dik hout..'.

Op de website van Columbus heeft GoTanzania er op gereageerd met de volgende woorden: 

Natuurlijk: er is zóveel fout met het vrijwilligerswerk! Renske de Greef, Eline Bodbijl, en ook de documentairemaakster, die e.e.a. nu blootlegt over toestanden in Cuzco, Peru, het is allemaal heel tragisch. Maar...... waarom wordt nu in hemelsnaam ALLE vrijwilligerswerk dezelfde maat genomen?
Zo wordt het de journalisten-hype, voor eventjes dan, totdat de journalisten zich weer op een andere 'toestand' hebben gericht en totdat de shortness of memory van de vrijwilligers z'n werk weer heeft gedaan. En dan gaat alles weer gewoon verder. Die grote vrijwilligerswerkuitzendbureaus, internationaal opererend, laten de wind weer voorbij waaien. Stormpjes gaan liggen.
 
En da's allemaal bijkans net zo cynisch als die lelijke praktijken in de weeshuizen en zo.
 
Toen ik zelf de toestanden met nutteloos vrijwilligerswerk aan den lijve mocht ervaren, heb ik me verschrikkelijk opgewonden. In dezelfde periode echter kreeg ik ook veel zicht op andere projecten. Jawel, die zijn er ook. Prachtige, meest kleinschalige projecten.
Ik bedacht me dus: is het niet veel beter domweg de wereld van het vrijwilligerswerk in de breedte transparanter te maken, opdat alle opportunistische a.s. vrijwilligers (en die veelal niet verder dan hun Google-neus hebben gekeken) ook de eerlijke, ethisch verantwoorde projecten kunnen vinden?
 
Dat is mijn uitgangspunt met www.gotanzania.org. Het is nog maar net gestart. Ik hoop dit platform uit te kunnen bouwen. Nu eerst Tanzania, maar wellicht later wereldwijd. Een benchmark van vrijwilligerswerkaanbod; de organisaties in vergelijkend perspectief.
 

 


« Terug naar nieuwsblog